Woordenlijst

Waarschuwing. Deze pagina kan spoilers bevatten over afgelopen seizoenen van Wie is de Mol.

Gebruik het tekstvak om te zoeken. (Vul alleen letters in)

Afstrepen

Niet meer verdenken. Een kandidaat kan een deelnemer afstrepen als die deelnemer iets heeft gedaan dat een mol nooit zou doen (onmols gedrag).

Afvaller

Deelnemer die bij de executie een rood scherm krijgt en het spel moet verlaten, en dus niet de finale bereikt.

Afvallerstheorie

Theorie die in plaats van de mol te voorspellen, de volgorde voorspelt waarin de kandidaten het spel verlaten.

Alles combineren

Oude theorie van molloot G-Root, nieuw leven ingeblazen door Pac op wieisdemol.com, waarbij allerlei manieren om de mol te vinden, worden gecombineerd tot één kansverdeling. Zie taart.

Allstars

Seizoen waarin oud-deelnemers terugkeren. In Nederland en België is nog nooit een allstars-molseizoen geweest. Op fanforums wordt vaak gespeculeerd over of die ooit komt, en nagedacht over welke kandidaten favoriet zijn om daarin terug te zien.

App

De Wie is de Mol-app met het verdenkspel, dat je in poules met vrienden kan spelen. Na iedere aflevering zet je punten in op kandidaten die je verdenkt. Punten die je inzet op afvallers ben je kwijt; de rest wordt verdubbeld.

Avrotros

Omroep waarop Wie is de Mol in Nederland wordt uitgezonden

Biecht

Fragment in een uitzending waarin een kandidaat voor een zwarte achtergrond een opmerking doet over wat gebeurd is.

Biecht

Biechten

Vertellen over een opdracht, verdenking of gebeurtenis door een deelnemer tijdens de opnames. Alle deelnemers moeten alle afleveringen een aantal biechten doen, een aantal daarvan worden geselecteerd om te tonen tussen de andere beelden door. Om de biechten te doen worden alle deelnemers afgezonderd in een ruimte met alleen een cameraman, en kan hij alles vertellen zonder dat de andere deelnemers dat te weten komen.

De biechten worden door het productieteam gebruikt om de deelnemers hun gedachtes weer te geven, maar ook om het verhaal van de opdachten zelf te vertellen. Op die manier is er voor Wie is de Mol geen aparte verteller nodig.

Blipvert

Fragment in een uitzending bestaande uit enkele beelden die binnen een fractie van een seconde razendsnel na elkaar worden getoond. Molloten pluizen deze beelden vaak grondig uit.

Bondje

(Vroeger pact) Afspraak tussen twee of meer deelnemers waarbij zij verklaren bepaalde informatie met elkaar te delen en niet met anderen. Beide deelnemers krijgen hierdoor meer informatie en scheppen een vertrouwensband. Echter, de mol kan natuurlijk ook een pact aangaan, en misinformatie verspreiden met zijn vertrouwenspersoon. Zelfs je vertrouwenspersoon is dus niet te vertrouwen!

Café De Mol

Praatprogramma in België waarin samen met oud-deelnemers de afgelopen aflevering wordt samengevat, Twittervragen worden beantwoord en verdenkingen worden uitgewisseld.

Deelnemer

Kandidaat of mol.

Eliminatie

(In Nederland Executie) Zie Executie.

Executie

(In België eliminatie) Moment in een aflevering waarbij de uitslag van de test wordt bekend gemaakt. Bij de executie krijgen alle deelnemers op één na, een groen scherm te zien, en de ene overgebleven deelnemer een rood scherm. Het rode scherm betekent dat deze deelnemer het spel moet verlaten, en de pot niet meer kan winnen. Nog belangrijker voor de anderen is dat deze persoon dus niet de mol was. Kandidaten die hem verdachten, moeten dus opnieuw gaan zoeken naar wie volgens hen nu wel de mol is.

Executie

Experience

Zie Molfandag.

Extra beeldmateriaal

Videootjes van ca. 3 minuten die op de officiële website van Wie is de mol< worden geplaatst waarin we momenten zien tijdens het spel die niet in de aflevering zitten.

Finale

Deel van het spel waarin er nog maar drie mensen over zijn: de winnaar, de verliezend finalist en de mol. Vaak doen zij nog één of twee opdrachten, en de laatste test.

Gevulde joker

Spelelement in seizoen 2019 (Nederland) waarbij jokers open konden worden opgeofferd door ze open te maken. In sommige jokers zat een vrijstelling.

Groepsvrijstelling

Beloning voor een opdracht waarbij er niemand naar huis hoeft

Groepspot

(in Nederland pot) Zie Pot

Hint

Beeld uit een aflevering dat volgens een of meer molloten wijst naar een zekere mol, maar dat geen onderdeel uitmaakt van de opdrachten die de deelnemers spelen.

Hint

Hulpmol

Kandidaat met veel molacties, of kandidaat die veel wordt verdacht door anderen. In veel seizoenen is er wel een kandidaat die dermate veel dingen fout doet (bedoeld of onbedoeld) dat hij of zij als hulpmol dienst doet.

Kandidaten hebben er baat bij de hulpmol te zijn, omdat zij op die manier anderen een foute verdenking kunnen laten doen.

De mol heeft baat bij het bestaan van een hulpmol, omdat de hulpmol verdenkingen naar zich toe trekt waardoor de mol minder wordt verdacht, en dus minder in de gaten wordt gehouden, waardoor hij beter kan saboteren.

Als de mol weet wie de hulpmol is, kan hij proberen de hulpmol fouten te laten maken, waardoor dit effect versterkt wordt, en de echte mol buiten schot blijft.

iDTV

Mediabedrijf dat het tv-programma Wie is de Mol ontwikkelt in Nederland.

Joker

(in België pasvraag) Ronde houten schijf met mollogo die deelnemers kunnen inzetten bij de test. Voor elke joker wordt één fout ingevulde testvraag alsnog goed gerekend. Het inzetten van jokers verkleint daarmee de kans om de kandidaat met de meeste fouten te zijn. Jokers brengen je dus verder in het spel. Hierdoor worden jokers zeer waardevol geacht, vaak waardevoller dan geld voor de pot. Ook worden jokers soms ingezet als ruilmiddel, vaak in ruil voor geheime informatie. De mol heeft geen baat bij jokers in de test, maar kan die natuurlijk wel als ruilmiddel inzetten.

Jokers

Kandidaat

Deelnemer die niet de mol is.

Kandidatengedrag

Onverdracht gedrag. Gedrag dat er op wijst dat iemand kandidaat is (dus niet de mol).

Leader

Filmpje van ongeveer anderhalve minuut, ergens aan het begin van de uitzending, dat alle deelnemers toont in een kort shot van een moment ergens in de reeks. In de leader zijn beelden te zien van allerlei opdrachten uit de hele reeks. Vaak zit er in de leader een hint verstopt.

Live-finale

Evenement waarbij duizenden molloten live aanwezig zijn bij de ontknoping. Aflevering 9 is een live-verslag van dat evenement. In Nederland is de finale sinds 2015 live.

Locals

De bevolking van het land waar het spel zich afspeelt. In elk seizoen zitten wel een paar opdrachten waarbij de inwoners van het bezochte land worden betrokken.

Meet the mole

Opdracht waarbij deelnemers informatie kunnen krijgen over wie de mol is, als ze de opdracht goed uitvoeren. Als ze de opdracht fout uitvoeren, krijgen ze verkeerde informatie. In de praktijk levert zo’n opdracht zelden zinvolle informatie op, en ontstaat er vooral veel verwarring onder de kandidaten. In veel seizoenen zit een Meet the mole-opdracht - wel meestal maar 1 per seizoen

Mingeld

Geldbriefjes met een negatieve waarde (zoals € -500). Als kandidaten mingeld vinden bij een opdracht, dan gaat er geld uit de pot.

Mindfuck

Onverwachte spannend element in een opdracht, of onverwachte wending in een aflevering. Voorbeelden: als achteraf blijkt dat er in een opdracht jokers waren of de mol zichtbaar was, of als kandidaten na de test een opdracht krijgen waarmee ze schermen kunnen wegspelen.

Mol

Deelnemer met de geheime missie de opdrachten te laten mislukken, zodat de andere deelnemers zo min mogelijk geld verdienen voor de pot. De mol kan als enige niet de pot winnen, maar heeft tegelijkertijd de mooiste rol in het spel. De mol is vooraf geïnstrueerd over de opdrachten (heeft voorkennis) en mag die gebruiken om de opdrachten te saboteren. Wie de mol wordt, wordt besloten door het productieteam, en hangt af van een aantal screening-gesprekken met alle geïnteresseerde deelnemers.

Molactie

Gedrag van een deelnemer dat nadelig is voor de pot.

Molbiecht

Aparte biecht die de mol tijdens de reeks in het geniep doet, die pas in de slotaflevering wordt getoond, waarin de mol zijn strategie uitlegt. De molbiechten worden op dezelfde manier opgenomen als de kandidaatbiechten, en dit moet op een manier gebeuren die de kandidaten niet opvalt. De mol moet namelijk óók kandidaatbiechten doen, die uiteraard allemaal gespeeld zijn.

Molboekje

Notitieboekje dat alle kandidaten voor zichzelf bijhouden en waarin zij informatie opschrijven die zij vergaren, en die zij niet met anderen willen delen, maar niet kunnen onthouden. De molboekjes van alle deelnemers bevatten daardoor veel “geheime” informatie over wat er allemaal gebeurde tijdens het spel; deze boekjes zijn daarom zeer waardevolle verzamelitems voor fans.

Molfandag

Evenement na afloop van elk seizoen waarbij sommige deelnemers en enkele mensen van de productie aanwezig zijn, waar fans tegen betaling en inschrijving bij aanwezig kunnen zijn. Op de Molfandag worden een quiz, een vragenvuur en een veiling georganiseerd, en is er gelegenheid voor fans om de deelnemers en productiemensen kort te spreken (de meet en greet). Op de veiling worden voorwerpen die in het seizoen gebruikt zijn, geveild voor een door de deelnemers gekozen goed doel. Ook nemen sommige deelnemers zelf spullen mee, zoals tijdens het seizoen gedragen kleding of hun molboekje.

Molgeld

Speelgeld bestaande uit briefjes met waardes van 10 tot mogelijk 5000 euro, die aan het eind van de reeks worden omgezet in echt geld bij het winnen van de pot. Voor elk seizoen worden speciale briefjes gemaakt, die daardoor belangrijke verzamelitems voor fans zijn.

Molgeld

Molland

Land waar een seizoen zich afspeelt, of een land dat door molloten geschikt wordt geacht om een Molseizoen te draaien. Het door de productie gekozen land blijft lang geheim, en wordt gedurende die tijd door molloten “land X” genoemd, alhoewel dat sinds seizoen 11 is veranderd naar “land XI”, “land XII”, etc.

Mollen

(werkwoord) Een opdracht (helpen) laten mislukken. Niet alleen de mol molt, ook de kandidaten. Mollen gebeurt vaak per ongeluk, maar wordt ook opzettelijk gedaan. Voor een kandidaat is het voordelig om te mollen omdat hij daarmee meer verdacht wordt, waardoor andere kandidaten een foute verdenking doen. Uiteraard is mollen nadelig voor de pot.

Moller

Iemand die deelnemer is geweest aan Wie is de Mol (kandidaat of mol).

Molloot

Fan van Wie is de Mol die zich ook buiten het kijken van de afleveringen met het spel bezighoudt.

Molmail

Nieuwsbrief met informatie over de komende afleveringen of over de reeks in het algemeen, die wekelijks wordt verspreid in de maanden voor en tijdens het lopende seizoen.

Mols gedrag

Gedrag van een deelnemer dat er op wijst dat deze deelnemer mogelijk de mol is. Een handeling die direct of indirect geld kost of onbereikbaar maakt, wordt vaak als mols gezien.

Moltalk

Praatprogramma in Nederland, bedacht door Arjen Lubach, waarin samen met oud-deelnemers de afgelopen aflevering wordt samengevat, Twittervragen worden beantwoord en verdenkingen worden uitgewisseld.

Muzikale hint

Speciaal gekozen lied dat op een specifiek tijdstip op de radio wordt afgespeeld, dat verwijst naar de volgende afvaller. Vaak is de keuze voor het lied op verschillende manieren uit te leggen.

Nepmol

zie Hulpmol

Niets is wat het lijkt

Subtitel of slagzin van Wie is de Mol.

Ondeschriftenspel

Forumspel op wieisdemol.com waarbij molloten elke week een grappig onderschrift bedenken bij een screenshot uit de aflevering.

Onmols gedrag

Gedrag van een deelnemer dat er op wijst dat deze deelnemer niet de mol is. Het meeste onmolse gedrag is op eigen initiatief geld in de pot brengen. Of een bepaalde situatie waarbij geld in de pot komt, onmols is, is subjectief en vaak onderwerp van discussie. Wat veel uitmaakt is hoe veel verdenkingen het zou opleveren als het geld niet zou worden ingebracht. Als een deelnemer alleen is en een moelijke opdracht volbrengt om geld op te leveren, is dat zeer onmols. Als een deelnemer simpelwg geld tegenkomt dat voor het oprapen ligt, dan zou het heel verdacht zijn om dat te laten liggen, en zal zelfs een mol het geld moeten pakken om onverdacht te blijven. In deze situatie is het pakken van het geld niet onmols.

Ontknoping

Moment in de reünieaflevering waarop de mol voor alle kijkers bekend wordt gemaakt.

Ontknoping

Op iemand zitten

Iemand verdenken en testvragen op diegene invullen. Een kandidaat die op één iemand zit, vult alle testvragen zodanig in dat als diegene de mol is, dat hij dan alle vragen goed heeft. Zie Tunnelvisie

Opdracht

(in België proef) Taak of spel waarbij deelnemers samen geld kunnen verdienen voor de pot, of waarbij deelnemers jokers, vrijstellingen of geheime informatie kunnen winnen. De opdrachten vormen samen de kern van het spel, omdat dit de plek is waar de mol moet saboteren. Dus in de opdrachten moeten alle kandidaten de andere deelnemers observeren om er achter te komen wie volgens hen de mol is.

Pact

Oude benaming voor Bondje.

Pasvraag

(in Nederland joker) Rechthoekig houten bordje met mollogo die deelnemers kunnen inzetten bij de test. Voor elke pasvraag wordt één fout ingevulde testvraag alsnog goed gerekend. Het inzetten van pasvragen verkleint daarmee de kans om de kandidaat met de meeste fouten te zijn. Pasvragen brengen je dus verder in het spel. Hierdoor worden ze zeer waardevol geacht, vaak waardevoller dan geld voor de groepspot. Ook worden pasvragen soms ingezet als ruilmiddel, vaak in ruil voor geheime informatie. De mol heeft geen baat bij pasvragen in de test, maar kan die natuurlijk wel als ruilmiddel inzetten.

Penningmeester

Deelnemer die de pot beheert. In Wie is de Mol een hele verantwoordelijkheid, want de Mol kan geld stelen uit de pot, en soms krijgt de penningmeester geheime opdrachten.

Podcast

On-demand-radioprogramma. Over Wie is de Mol zijn verschillende podcasts, waaronder een officële van Avrotros met Annemieke Schollaardt, en de fanpodcast Trust Nobody.

Pool

Competitie tussen forumleden met vragen over de mol en de komende aflevering, die na afloop van de aflevering of de reeks worden nagekeken en waaraan punten worden toegekend. De winnaar is de forummer die van tevoren het beste kon voorspellen wie de mol is, of wie er in welke aflevering afviel of jokers verdient.

Pot

(in België groepspot) Het totale bijeengebrachte geldbedrag tot nu toe in alle opdrachten samen van deze reeks. Het welslagen van opdrachten levert geld op voor de pot. Soms kost het geld als een opdracht mislukt, andere opdrachten kunnen in het ergste geval niets opleveren. De gehele pot gaat uiteindelijk naar de winnaar.

Presentator

Persoon die de opdrachten uitlegt aan de deelnemers en de kijker, die de deelnemers toespreekt en de eliminatie afneemt. In Nederland Angela Groothuizen, Karel van de Graaff, Pieter-Jan Hagens, Art Rooijakkers, Rik van de Westelaken; in België Michiel Devlieger, Gilles De Coster.

Proef

(in Nederland opdracht) Taak of spel waarbij deelnemers samen geld kunnen verdienen voor de groepspot, of waarbij deelnemers pasvragen, vrijstellingen of geheime informatie kunnen winnen. De proeven vormen samen de kern van het spel, omdat dit de plek is waar de mol moet saboteren. Dus in de proeven moeten alle kandidaten de andere deelnemers observeren om er achter te komen wie volgens hen de mol is.

Realitynet

Fanforum over Wie is de Mol.

Reünie

Laatste aflevering van elk seizoen. In deze aflevering wordt de mol bekend gemaakt en wordt laten zien hoe hij heeft gesaboteerd. Ook de kandidaten zien voor het eerst pas hier wie de mol is. Aan het einde van de reünieaflevering worden de hints uitgelegd.

Schot voor de boeg

Voorspelling wie de mol is, voordat de serie is begonnen. Vaak wordt de voorspelling gedaan op basis van gevoel of van introductiefilmpjes.

Sleutelpositie

Positie in een opdracht met veel verantwoordelijkheden.

Die positie is gewild bij alle deelnemers: voor kandidaten om de opdracht te laten slagen, en voor de mol om effectief te kunnen saboteren. De sleutelpositie is vaak afgezonderd van de rest, waardoor vanuit die positie makkelijker te saboteren is zonder dat anderen dat door hebben. Hierdoor wordt het bezetten van de sleutelpositie vaak mols gevonden door kandidaten.

Niet alle opdrachten hebben zo’n sleutelpositie, en in sommige opdrachten kan de sleutelpositie tussentijds door anderen overgenomen worden.

Spoiler

Informatie die vroegtijdig uitlekt, en iets prijsgeeft dat nog geheim moest blijven. Sommige molloten zoeken naar zulke informatie, maar soms vinden ze iets dat anderen liever niet hadden geweten. Bijvoorbeeld, welke kandidaten vroeg afvallen of welke de finale halen.

Spreiden

Bij de test meerdere mensen verdenken. Een kandidaat die spreidt, probeert de vragen van de test zo in te vullen dat bij alle deelnemers die hij verdenkt, hij niet degene is met de meeste fouten. Dit doet hij of zij bijvoorbeeld door een aantal vragen op verdachte A in te vullen en een aantal andere vragen op verdachte B.

Taart

Cirkeldiagram behorend bij de theorie Alles combineren van Realitynetlid G-Root die hij jarenlang bijhield. In deze theorie meet hij de molwaardigheid van alle deelnemers op allerlei verschillende manieren, zoals hoeveelheid geld wel en niet ingebracht, verdenkingen door forummers, sleutelposities. Deze resultaten vat hij samen in cirkeldiagrammen, waarbij elke sector staat voor een deelnemer nog in het spel. Een grotere sector geeft een hogere molwaardigheid aan. Deze diagrammen zijn dermate bekend bij molloten dat ze doorgaans “taarten” genoemd worden en er op de metafoor “taart” en “taartpunt” woordspelingen worden gemaakt in de reacties.

Taart

Test

Vragenlijst bestaande uit meestal 20 vragen, die alle deelnemers moeten maken. De vragen gaan over de mol en wat hij die aflevering heeft gedaan. De deelnemer die bij de test de meeste vragen fout beantwoordt, of bij een gelijkspel het traagst is, krijgt bij de executie een rood scherm en moet het spel verlaten. Je wint het spel dus alleen als je de test nooit als slechtste maakt, en dat kan alleen als je weet, of goed raadt, wie de mol is. “Wie is de mol” is dus echt de belangrijkste vraag in het spel.

Test

Testvraag

Meerkeuzevraag over de mol. De antwoorden van een testvraag zijn zo geconstrueerd dat je voor elke deelnemer een antwoord kan aanwijzen. Als de testvraag bijvoorbeeld is “in welke plaats is de mol geboren”, dan worden alle geboorteplaatsen van alle deelnemers die nog in het spel zitten, als antwoorden genoemd. Op die manier kan uit de test zelf nooit informatie over de mol worden afgeleid.

Theorie

Geobserveerde regelmatigheid op basis waarvan men een verdenking uitspreekt. Zowel kandidaten als molloten hebben theorieën. Die van de molloten zijn vaak complexer.

Topito

Gekleurd plastic blokje dat een gedeelte van een cirkelvormige schijf vormt. Deze blokjes worden net als jokers als verzamelitems in de opdrachten toegevoegd. Wie vier of acht topito’s van dezelfde kleur verzamelt, creëert hiermee een topo, die staat voor een vrijstelling. Een topito is dus een stukje vrijstelling.

Topito

Topo

Vrijstelling opgebouwd uit topito’s.

Trust nobody

Podcastserie over Wie is de Mol en De Mol, begonnen in 2018, gemaakt door drie molloten: Elger van der Wel, Mark Versteden en Nelleke Poorthuis. Ook een beroemde uitspraak van Horace Cohen in seizoen 11, die sindsdien in veel afleveringen te horen is na de leader.

Tunnelvisie

De overtuiging op basis van eender welke informatie, dat een zekere deelnemer de mol wel moet zijn. Een kandidaat met tunnelvisie is vaak op zoek naar bevestiging, waarbij waarnemingen die de verdenking tegenspreken worden weggewuifd. Een kandidaat met tunnelvisie vult bij de test alle vragen in op zijn verdachte. Als de verdenking klopt, heeft hij grote kans het hele spel te winnen, maar het risico van deze aanpak is dat als zijn verdenking niet klopt, er een grote kans is dat deze persoon de test het slechtste maakt en naar huis moet. Tunnelvisie kan dus funest zijn voor een deelnemer. Wat ook regelmatig gebeurt is dat juist de verdachte het spel moet verlaten, en de kandidaat met tunnelvisie in ongeloof achterblijft - alleen het rode scherm kan de deelnemer overtuigen dat hij al die tijd fout zat. Zo iemand moet dan opnieuw beginnen zoeken naar de mol, en heeft daarmee een achterstand, omdat hij gedurende de tunnelvisie de andere deelnemers niet goed heeft geobserveerd en er dus minder over weet.

Twist

Onverwachte wending, zie Mindfuck.

Twitterstilte

Opvallende afwezigheid op sociale media van een bekende Nederlander in de periode waarrond de opnames van een Molseizoen worden gehouden. Bekende Nederlanders die rond die tijd niet twitteren worden gezien als mogelijke kandidaten in het komende seizoen.

Uitlekken

Het bekend worden van informatie die geheim had moeten blijven. Informatie als wie er meedoen, waar het seizoen afspeelt, wie er afvalt, en belangrijkst van alles wie de mol is, kan in principe uitlekken. Ook kan er informatie uitlekken die uiteindelijk niet blijkt te kloppen. Deelnemers ondertekenen een contract waarbij zij verklaren informatie niet uit te lekken.

Verborgen aanwijzing

Zie Hint.

Verdacht

Door veel mensen als mol gezien. Het denken dat iemand de mol is, wordt verdenken genoemd, omdat de mol in een bepaalde zin van het woord een misdadiger is - hij doet dingen die juist niet de bedoeling zijn van de kandidaten.

Verliezend finalist

Deelnemer die de finale haalt, en daar niet de winnaar èn niet de mol blijkt. Vroeger werd hiervoor het woord verliezer gebruikt, maar dat werd te denigrerend geacht voor iemand die in feite tweede is.

Verliezer

Zo werd de verliezend finalist vroeger genoemd.

Vier

Zender waarop De Mol in België wordt uitgezonden

Vodcast

Videoverslag gemaakt rond 2011-2014 door Joeri van Breukelen, bestaande uit video’s van circa 10 minuten, die elk weekend na een aflevering of na de Molfandag wordt vrijgegeven, waarin op humoristische wijze de afgelopen week wordt besproken: de aflevering wordt samengevat, belangrijke gebeurtenissen uitgelicht, interessante verdenkingen op de forums besproken, en is er vaak ook ruimte voor een hilarisch tussenfilmpje en een quizvraag over voorgaande jaren Wie is de Mol. De Vodcast is in 2011 gestart, Joeri maakte in eerdere jaren de Podcast, die hetzelfde deed zonder video, dus als geluidsopname.

Volgende week-filmpje

Filmpje van ongeveer één minuut aan het einde van de aflevering dat een fragment van de aflevering erna laat zien. Dit filmpje doet dienst als cliffhanger en veroorzaakt daarmee vaak speculatie onder fans.

Vondel CS

De locatie van de live-finale van Wie is de Mol, waar soms wel 10.000 fans aanwezig zijn.

Voorkennis

Informatie die de mol vooraf heeft over de opdrachten, die de kandidaten niet hebben. De mol is van tevoren geïnstrueerd en weet dus van tevoren wat er komen gaat, en hoe de opdrachten in elkaar zitten. Hij of zij kan hier nuttig gebruik van maken, door bijvoorbeeld een route af te sluiten als hij weet dat daar geld ligt. Als hij informatie gebruikt die anderen niet hebben, kan hij daarbij onverdacht blijven, omdat hij kan doen alsof hij die informatie óók niet had, en gewoon pech had.

Omdat molloten achteraf de opdrachten kunnen terugkijken, kunnen we achteraf bekijken of iets waarschijnlijk toeval is, of een bewuste actie met voorkennis kan zijn geweest. Als iets volgens kijkers duidt op voorkennis, wordt dat gezien als verdacht gedrag.

Andersom kan een actie die toevallig leidt naar geld op die manier eenvoudig gezien worden als onmols, omdat de mol - die immers voorkennis heeft - natuurlijk een andere keuze zou maken, en die toevallig zou noemen.

Vragenvuur

Onderdeel van de molfandag waarin vooraf gekozen vragen worden gesteld aan de aanwezige deelnemers (of productieleden). Met deze vragen hopen molloten dingen op te helderen, of vragen ze kandidaten naar hun ervaringen.

Vreesmol

Deelnemer waarvan men hoopt dat die niet de mol is (voor de serie, of tijdens de serie). Zie ook wensmol.

Vriendlief

Vlaamse cartoonist die humoristische tekeningen maakt naar aanleiding van Wie is de Mol-afleveringen, waarin allerlei gebeurtenissen uit de afleveringen, maar ook discussies uit de fanforums, in terugkomen. De tekeningen zelf worden vaak ook ‘vriendlief’ genoemd.

Vriendlief

Vrijpleiting

Aanwijzing dat iemand niet de mol is. Onverdacht gedrag.

Vrijstelling

Groene plastic schijf (Nederland) of houten plankje (België) met mollogo die in sommige afleveringen kunnen worden verdiend, en daarmee automatisch toegang geeft tot de aflevering erna. Een deelnemer die een vrijstelling verdient, hoeft voor die aflevering geen test te maken, en doet niet mee aan de executie. Een andere optie is dat deze deelnemer wel de test maakt, waarbij een eventueel rood scherm ongeldig wordt verklaard en hij alsnog mag blijven.

Vrijstellingen zijn nog waardevoller dan jokers, en deelnemers - ook de mol - doen er alles aan om een vrijstelling te bemachtigen als een opdracht er een bevat.

Soms kunnen ook vrijstellingen worden verdiend die pas in een latere aflevering geldig worden.

Vrijstelling

Wensmol

Deelnemer waarvan men hoopt dat die de mol is (voor de serie, of tijdens de serie). Zie ook vreesmol.

Wie is de Mol Junior

Tv-programma waarin kinderen het spel Wie is de Mol spelen.

Winnaar

Deelnemer die in de finale de laatste test het best maakt en het geld in de pot wint.

Woestijnvis

Belgisch mediabedrijf dat in 1999 het originele format De Mol bedacht, en nog altijd de Belgische seizoenen ontwikkelt.

Zwarte vrijstelling

Spelelement dat deelnemers kunnen verdienen en inzetten bij de test. Als een deelnemer de zwarte vrijstelling inzet, worden alle jokers en vrijstellingen die alle deelnemers hebben ingezet bij die test, ongeldig. Met de zwarte vrijstelling kun je dus andere elementen “neutraliseren”. Dit wordt dan ook gezien als een krachtig wapen in het spel.

De zwarte vrijstelling bestaat sinds 2014.